Jeremiah E. Burke High School and Library

OVERVIEW

To provide a sense of community in this urban neighborhood, the City of Boston decided to renovate the Jeremiah E. Burke High School and add a new 80,000 square foot, four-story addition that provided Dorchester with an updated school and a combined high school / public library. The new wing also houses a community center, cafeteria, and gymnasium. W.T. Rich served as the General Contractor for this project.

HIGHLIGHTS

Project Information

Location: Dorchester, MA
Completion: November 2008
Contract Value: $37 million
Size: Renovation - 200,000 SF    Addition - 80,000 SF 
Type: Renovation / Addition
Owner: City of Boston Public Facilities Department, Boston, MA
Designer: Schwartz / Silver Architects, Boston, MA
Delivery Method: CM-at-Risk (M.G.L. Chapter 149A)

CHALLENGES & SOLUTIONS

RESULTS

Despite the challenges associated with this project, W.T. Rich successfully finished the project in time for students to return for the new school year.  All other milestones were met or exceeded and the project was delivered to the full satisfaction of the client. The combined Burke School / Library / Community Center has the distinction of being the first of its kind in the nation.

 

"The Burke H.S. project ranks as the largest and most complex project that I have worked on and managed. The project required significant attention to detail and patience. Given the scale and difficulties when working with an existing building, addition and adjacent new construction, W.T. Rich provided the necessary experience, foresight, and care throughout the construction process, which was absolutely necessary for the successful completion of the project. We are extremely pleased with the results at the Burke High School and eagerly look forward to the next opportunity to collaborate with W.T. Rich."

Nelson Liu, Senior Associate
Schwartz/Silver Architects
Jeremiah Burke High School
Renovation and Addition